Στο κέντρο της μεγαλουπόλεως της Κινσάσας, η αγάπη του αειμνήστου προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας Θωμά Ντούνη για τους Αφρικανούς Ορθοδόξους αδελφούς, ανοικοδόμησε Ιερό Ναό, με την επίβλεψη του αειμνήστου ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτου, εις τιμήν του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Αφρικής, προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά πανηγυρικά την μνήμη Του και η ομώνυμη ενορία της Κινσάσας χαρμονικώς πανηγυρίζει.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ιερισσού αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαιδώνης, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κινσάσας αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Τσιτσιβός οι Πρωτοπρεσβύτεροι Ιάκωβος Kavutakanya, Κλαύδιος Mbayi και οι Πρεσβύτεροι Αυγουστίνος Mulamba, Χρυσόστομος Kamesa και Φώτιος, καθώς και οι διάκονοι, Χρυσόστομος Kamuanga και Γεράσιμος Belesi.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Θεολόγος - γραμματέας της Μητροπόλεως Γεράσιμος Belesi. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, απεύθυνε πνευματικούς λόγους στους πιστούς αλλά και στις εκατοντάδες παιδιά του σχολείου της ενορίας που από νωρίς είχαν κατακλείσει τον Ναό και αυτά με την σειρά τους επεφύλαξαν μια όμορφη γιορτή με ύμνους εις τιμήν του Αγίου Αποστόλου Μάρκου επιστέφοντας την πανήγυρη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρκου εγκαινίασε την Σχολή Ραπτικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας παρουσία της εκπροσώπου του πρέσβη της Ελλάδος στο Κονγκό κα Gohar Badalyan, αντιπροσωπίας των ελλήνων γυναικών της Ελληνικής Κοινότητος και πλήθους κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων και τόνισε την σπουδαιότητα της ραπτικής σχολής που θα γίνει αφορμή για νέες δραστηριότητες, απασχολήσεις αλλά και πολύ περισσότερο για νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στην πρωτεύουσα του Κονγκό την Κινσάσα. Κάλεσε με την αφορμή των εγκαινίων νέες και γυναίκες της Κινσάσας, όσες επιθυμούν, να εγγραφούν στην σχολή προκειμένου στο μέλλον να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Ο Σεβασμιώτατος τόσο στην Θεία Λειτουργία όσο και στα εγκαίνια της σχολής μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ ο οποίος χαίρεται με την πρόοδο των πνευματικών Του παιδιών και γενικότερα με την επίτευξη έργων αγαθών και ωφελίμων.

Η Ιερά Μητρόπολη στο τέλος των εγκαινίων προσέφερε κεράσματα σε όλο τον κόσμο.

Κατηγορία: Νέα